onsdag 2 juni 2010

Så här täcker du tårtan med sugarpaste


Det här är en del i en serie instruktioner om hur du gör bröllopstårtorna som finns i Panduros skyltfönster.

Den första delen handlar om hur du täcker en tårta med sugarpaste. Du behöver:
  • Sugarpaste eller sockerpasta (SP)
  • Kavel, gärna i plast
  • Majzenamjöl (EJ REDNING)
  • Kniv eller pizzaslicer
  • Knappnål
  • Gärna en snurrande bricka, tex en ostbricka
  • Eventuellt en smoother, eller något annat platt och slätt

Se till att tårtan är jämn, slät och gärna spacklad med någon typ av smörkräm. Man kan även spackla med grädde, men det finns risk att det "blöder" igenom sockerpastan om den får stå för länge. Om du täckt med smörkräm, låt den stelna och pensla sedan ett tunnt lager utspädd sylt e dyl för att göra underlaget klibbigt.


Du behöver ungefär ett kilo SP till en tårta på ca 26 cm (men då blir det en del över att återanvända om du ska göra fler tårtor.) Börja med att knåda igenom SPn ordentligt, annars kan du få sprickor. Kör den eventuellt 10 sekunder i micron för att få den mer lättarbetad. Tryck sedan ut den lite på majzenamjölat bakbord. Jag använder en "duttare" för majzenamjöl bestående av en skumtvättlapp (oanvänd ;) ) och en påsklämma (se bilden).


Kavla sedan ut med lätta, jämna tag. Se till att ha maizena under och vrid sockerpastan 3/4 varv med jämna mellanrum. Vänd inte, du vill inte ha maizena på ovansidan....

Stick hål i eventuella bubblor med en nål och kavla över. Det bör bli ca 0,4-0,5 mm tjockt för att täcka ojämnheter snyggt.
Kontrollera att täcket är tillräckligt stort. Diametern+ 2x höjden + ca 4-5 cm marginal.

Lyft försiktigt upp täcket på hela underarmarna och lyft över till tårtan (som gärna står på ett snurrande underlag)
Börja släta ut ovansidan och tryck ut luftbubblor mot kanten.

Fortsätt med kanten, först "hörnet" runt om och släta sedan uppifrån och ner. Lyft nederkanten lite medans du slätar ut med andra handen för att undvika veck. Gör detta runt om, långsamt och försiktigt...
Skär eventuellt av bulken med en pizzaslicer eller kniv om det är mycket överskott.

Fortsätt sedan släta ut ovansidan och kanterna. Börjar veck bildas, lyft pastan och släta. Det finns många filmer på youtube på detta om du inte får till det...

Har du en "smooter" eller liknande kan du göra finishen med den. Det finns särskilda att köpa - min kommer dock från ett sandlekset för barn ;) Det går säkert att hitta andra kreativa lösningar... något slätt med ett handtag, typ.

Var extra noga med att trycka ned mot underkanten för att markera var du ska skära. Har du fått luftbubblor, spräck dem med nålen igen och släta försiktigt över.

Skär tätt intill tårtan med en pizzaslicer eller kniv.

Färdigt att dekorera...

7 kommentarer:

  1. det är mycket bra tips!!
    tack så mycket ;=)

    SvaraRadera
  2. Tack för din superbeskrivning, väldigt bra!

    SvaraRadera
  3. Jättebra beskrivning och fina bilder! Tipset med nålen skall jag absolut komma ihåg. :-) Och kommer att tipsa om den här beskrivningen när jag får frågor om hur man täcker tårtor med sp :-)

    SvaraRadera
  4. Tack för en super beskrivning jag har just blitt bett om att baka min första bröllopstårtan till sommaren så denna var guld.

    SvaraRadera
  5. Jätte bra beskrivning och kanon bilder.. Nu ska jag pröva min första tårta.. har bestält lite verktyg från "Kakburken" dom har massor.. tänkte träna "rosor" Tack Riitta Fagerström

    SvaraRadera
  6. Tack för tipsen, hade provat innan med att baka med sockerpasta till en tårta och gjorde alla möjliga fel man kan tänka sig. Det var min första tårta någonsin men den blev otroligt nog bra, nu kommer mina tårtor i fortsättningen bli ännu bättre, och snart är min 20-årsdag. Då tänkte jag göra min första, egna födelsedagstårta
    Tack igen // Elin

    SvaraRadera
  7. Älskar tipset, Det har hjälp mig i mitt tårtbakande och jag har även länkat hit från min blogg. :) Tack!

    SvaraRadera