onsdag 9 juni 2010

Så här spacklar du tårtan med smörkräm

Det här är en del i en serie instruktioner hur du gör tårtorna i skyltfönstret på Panduro. Kanske kommer inläggen lite i fel ordning, men efter att ha visat hur man täcker tårtan i SP har jag fått frågor om underlaget, så jag tänkte visa hur man gör för att spackla tårtan med smörkräm.

Du behöver:
  • Tårta, jämn och fin i kanterna och med hyfsat stabil fyllning. Bygg i hop den i en plastfolieklädd springform och låt den stå några timmar.
  • Gärna snurrande bricka
  • Liten och stor spatel eller slickepott
  • Smörkräm (jag använder gärna marängsmörkräm, se nedan för recept)
  • Något att ställa tårtan på, board, fat, kartong...
Fäst tårtan med lite smörkräm vid tårtfatet eller vad du har. Ställ den på snurrbrickan.


Sleva upp en duktig hög smörkräm i mitten, snåla inte...

Fös ut smörkrämen mot sidorna med slickepott eller spatel, jobba inifrån och ut och snurra brickan samtidigt tills ovansidan är täckt. Du ska fösa kräm framför spateln hela tiden, har du för lite så kan smulor lossna från kakan.

Fixa till finishen med en liten spatel.

Gör samma sak på sidorna med den lilla spateln. Se till att ha mycket smörkräm framför och snurra brickan samtidigt som du håller. Kleta i mer kräm i eventuella hål och spackla sedan bort överskottet. Du kan behöva jobba iterativt med sidan/ovansidan för att få en snygg kant.

Så, nu är tårtan redo att täckas med sugarpaste/sockerpasta eller marsipan. Det kan du ser hur du gör här.
Recept på Italiensk marängsmörkräm:
200 g äggvita (7 st medelstora)
300 g socker (ca 3,5 dl)
80 ml vatten
450 g smör
1 tsk malet vaniljpulver
Vispa äggvitan fluffig. Koka vatten och socker till 118 grader, (ca 6-7 minuter, det blir lite simmigt men inte bränt). Häll den heta lösningen i äggen medan du vispar (Caution:HOT, bara så ingen stämmer mig sen...) och vispa smeten sval. Det är bra att ha en assistent här, annars får man ställa sig framför TV:n eller nåt, för det tar 10-15 minuter... Tillsätt sedan vanilj och sedan rumsvarmt smör i små klickar medan du vispar. Det ska bli en tjock, fluffig smet (som är gudomligt god btw). Skär den sig och blir vattnig med klumpar kan du prova att värma en del av den i micron några sekunder och sen vispa ihop allt. Jag har även hört att man helt enkelt kan fortsätta vispa ett tag så ska det ordna sig...

14 kommentarer:

  1. Jag har hört talas om Italiensk marängsmörkräm men aldrig testat själv. Hur mycket räcker receptet ovan till? Kan man frysa smörkrämen? Den ser ju väldigt smidig ut att arbeta med.

    SvaraRadera
  2. Jättebra beskrivning med bra foton! Jag har länkat till min blogg, hoppas det var ok :-)

    SvaraRadera
  3. Hej! Helt underbar blogg du har! Jag börjar bli addicted :)
    Har en fråga. Jag är ingen marsipan och grädd fantast, vilka är egentligen då andra möjliga sätt att täcka tårtan på? Kan jag ändå använda smörkräm? Vad finns det annars för alternativ? Vad heter till exempel den typiskt amerikanska fluffiga icingen som finns på till exempel vissa morotskakor? Har du tips på en mindre syrlig variant när man gör en sk. lag kaka med lemoncurd och jordgubb?

    Bästa hälsningar,

    Malin

    SvaraRadera
  4. vilken bra beskrivning! Jag undrar samma sak som någon ovan har gjort: hur mkt räcket detta recept till? är det till en tårta??

    SvaraRadera
  5. Erika och Fia - det beror lite på hur stor tårtan är och hur tjocka lager man vill ha... det är en ganska rejäl sats, den räcker gott och väl till en stor tårta eller kanske till två mindre tom.

    Malin: i USA är det många som täcker "bara" med smörkräm. Man kan jobba i flera lager och sedan trycka till skorpan lite med ett hushållspapper för att få ett slätt resultat som ser nästan ut som sugarpaste. Det fluffiga på morotskaka brukar vara cream cheese frosting. Alltså i princip färskost (typ philadelphia), smör, florsocker, lite citron och kanske någon smaksättning. Det har jag även recept på i bloggen och det finns massor av olika på nätet. Här är det mest att prova sig fram till nåt man gillar....

    SvaraRadera
  6. Hur gör man så att moussen mellan lagren inte flyter ut för mycket så att smörkrämen blandas upp med den när man spacklar? Jag lyckas få mousse överallt och tårtan sjunker ihop..:( vill ju att det ska bli rejält med mousse också mellan lagren annars känns den så torr!

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Det låter som om din mousse är för lös, eller så har du låtit den stå för kort tid. Jag fyller alltid kvällen innan och fyller upp ett rejält lager mousse. På 5 dl grädde till ett lager ungefär. Plastar sidorna och sätter en tårtring om som jag fyller mot. Men det måste vara ganska stabil fyllning som sagt.

    //Anna

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag är nybörjare i området :) Och funderar lite på några saker. om du vill svara förstås :)

    * sockerpastan, vart köper man den? eller gör du egen varje gång?

    * Hur färgar man sockerpastan? häller man som typ karamell färg och knådar in färgen?

    * Alla verktyg du har? Har du mycket sen tidigare, eller handlar du i någon speciell butik eller webbshop?

    * Finns det nån bra bok att börja med som nybörjare?

    * Har du några bra tips och ideér till en nybörjare? vad som kan vara enkelt att börja med?

    * När du ´bakar dina tårtor, hur lång tid tar det på ett ungefär? Bakar du varje vecka och får du beställningar?

    * När du gör våningstårtor, vilka storlekar har du då på tårtformarna? vilka är dom vanligaste storlekarna?

    Detta var lite frågor, har gått igenom dina bakverk och jag blir så inspirerad. Det ser så otroligt häftigt och roligt ut. Jag har varit ute på kakburken.se och tårtdekor.se , det är svårt att gå in och titta när man är ny. Man vet inte vad allt heter och vad man har det till, det blev nästan lite mycket.

    Du får gärna mejla till mig.
    zplitten_89@hotmail.com

    Tacksam för svar! och vilken suverän sida du har! ha det bra!
    // Anna

    SvaraRadera
  9. Hej.

    Vilken bra blog du har.
    Jag är nybörjare på detta, och har exakt samma frågor som någon annan som skrivit här, så jag kopierar hennes frågor, och hoppas att du kan svara på dom. :)

    Här är frågorna:

    * sockerpastan, vart köper man den? eller gör du egen varje gång?

    * Hur färgar man sockerpastan? häller man som typ karamell färg och knådar in färgen?

    * Alla verktyg du har? Har du mycket sen tidigare, eller handlar du i någon speciell butik eller webbshop?

    * Finns det nån bra bok att börja med som nybörjare?

    * Har du några bra tips och ideér till en nybörjare? vad som kan vara enkelt att börja med?

    * När du bakar dina tårtor, hur lång tid tar det på ett ungefär? Bakar du varje vecka och får du beställningar?

    * När du gör våningstårtor, vilka storlekar har du då på tårtformarna? vilka är dom vanligaste storlekarna?

    Detta var lite frågor, har gått igenom dina bakverk och jag blir så inspirerad. Det ser så otroligt häftigt och roligt ut. Jag har varit ute på kakburken.se och tårtdekor.se , det är svårt att gå in och titta när man är ny. Man vet inte vad allt heter och vad man har det till, det blev nästan lite mycket.

    Du får gärna mejla till mig.

    fancyface2002_us@yahoo.com

    Tacksam för svar! och vilken suverän sida du har! ha det bra!

    Linda

    SvaraRadera
  10. hej
    kan jag vete vilken smör ,är det osaltat eller saltat som använda på smörkräm.
    MVH

    SvaraRadera
  11. Hej.

    Vilken bra blog du har.
    Jag är nybörjare på detta, och har exakt samma frågor som någon annan som skrivit här, så jag kopierar hennes frågor, och hoppas att du kan svara på dom. :)

    Här är frågorna:

    * sockerpastan, vart köper man den? eller gör du egen varje gång?

    * Hur färgar man sockerpastan? häller man som typ karamell färg och knådar in färgen?

    * Alla verktyg du har? Har du mycket sen tidigare, eller handlar du i någon speciell butik eller webbshop?

    * Finns det nån bra bok att börja med som nybörjare?

    * Har du några bra tips och ideér till en nybörjare? vad som kan vara enkelt att börja med?

    * När du bakar dina tårtor, hur lång tid tar det på ett ungefär? Bakar du varje vecka och får du beställningar?

    * När du gör våningstårtor, vilka storlekar har du då på tårtformarna? vilka är dom vanligaste storlekarna?

    Detta var lite frågor, har gått igenom dina bakverk och jag blir så inspirerad. Det ser så otroligt häftigt och roligt ut. Jag har varit ute på kakburken.se och tårtdekor.se , det är svårt att gå in och titta när man är ny. Man vet inte vad allt heter och vad man har det till, det blev nästan lite mycket.

    Du får gärna mejla till mig.
    meera_v@hotmail.com

    Tacksam för svar! och vilken suverän sida du har! ha det bra!

    Mvh Meera

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Några svar på frågor:

    I det här inlägget finns lite materialtips:
    http://annasbakstuga.blogspot.se/2009/09/tusen-fragor.html

    Angående storlek på formar så beror det på hur stor våningstårta man vill ha. Huvudsaken är att det blir "lagom" mycket luft emellan och det är ju mer en smaksak.

    Sugerpaste etc köper jag oftast i specialbutik, men det finns numera även på panduro och det finns många butiker på nätet om man inte bor i storstaden. Ibland gör jag även MMF, men jag tycker det är svårt att få helt perfekt konsistens på den, särskilt för att modellera.

    Angående beställningar så gör jag mest till vänner och bekanta, det blir ibland varje vecka och ibland ganska lång tid emellan. Just nu ligger mitt bakande lite på is, som kanske märks i bloggen. Mycket annat att pyssla med helt enkelt.

    Jag gör smörkräm på "vanligt" smör. Köper bara ekologiskt om jag kan och det finns inte som osaltat. Tycker det blir bra ändå, eller kanske tom bättre.

    Böcker finns det gott om, men jag vet inte om jag kan rekommendera någon särskild. Jag har googlat mig till det mesta. Det finns massor med bra instruktioner på youtube bla. Sök på "sugarpaste" eller "rolled fontant" eller "cake decoration" eller något så kan ni sitta i timmar sen och kolla :D

    Lycka till med bakandet

    SvaraRadera
  13. Hej!

    Vilka storlekar har du på dina spatlar?

    MVh Erika

    SvaraRadera
  14. Hej

    Undrar hur många tårtor smörkrämen räcker till.

    Hälsningar Louise

    SvaraRadera