fredag 11 juni 2010

Så här dekorerar du bröllopstårtan

Det här är en del i en serie om hur du gör tårtorna i skyltfönstret på Panduro! I tidigare inlägg kan du se hur du spacklar tårtan, täcker den med sugarpaste, monterar våningarna och gör små hjärtan i sugarpaste. Här kommer slutfinishen...



Tårtan är monterad och klar

Börja med att klistra dit hjärtana genom att fukta dem på baksidan med ytterst lite vatten. Om hjärtan och/eller täcket börjat torka kan man använda lite äggvita som lim.


Pensla lite äggvita där du vill ha band och knyt sedan runt dessa. Se till att alla skarvar hamnar på baksidan av tårtan.

Använd sedan en rundtyll för att spritsa mönster i kristyr. Jag har använt en lite större rundtyll till bottentårtan och en mindre till mittensektionen. Det är bra att ha en sprits med koppling för att kunna byta tyll mitt i arbetet...

Spritsa ett pärlband längs botten på den undre tårtan genom att hålla ett hårt tryck på påsen med ena handen och styra med den andra. Håll still och tryck ut varje pärla. Släpp trycket när den är lagom stor och dra bort påsen. Blir det en liten spets kan du trycka ned den försiktigt med fuktigt finger eller pensel.


Spritsa på så sätt även prickar på den blå mellanvåningen.

Spritsa detta mönster genom att trycka ut en pärla, dra en sträng och trycka ut en pärla till. Man kan tänka att man har ett jämnt tryck på påsen och alternerar mellan att hålla handen still (pärla) och dra handen åt sidan (tryck). Träna lite på en kastrull eller liknande först om du är osäker...


Avsluta med att limma dit kronorna på toppen med en klutt kristyr eller lite äggvita. Klart!

4 kommentarer:

  1. Använder du alltid färdig, köpt sugarpaste eller du gör någon gång egen?
    Jag har ett recept som jag använt mig av men eftersom jag faktiskt aldrig använt färdigköpt vet jag inte hur den står sig...
    Jag tyckte bara att det var en sådan revolution jämfört med marcipan som alltid sprack och inte var särskillt elastisk.

    1 msk gelatin
    4 msk vatten
    30 g cockosfett
    120 ml vit baksirap
    850 g siktat florsocker

    Häll vatten och gelatinet i en kastrull, När det smällt tillsätt cocosfettet, låt det också smälta. Låt det svalna något. Sikta florsocker i en stor bunke. Häll på vätskan. Knåda.
    Förvara i plastfolie eller lufttät bunke.
    Kan färgas med karamellfärg.

    SvaraRadera
  2. Emma: jag jobbar oftast med Bakels sockerpasta eftersom den är vegetarisk. Har dock funderat på att experimetnera fram en egen så den går att göra ekologisk. Jag bakar alltid på ekologiska ingredienser, men täcket har varit ett undantag eftersom det inte finns...

    SvaraRadera
  3. Så fantastiska dina tårtor är, Anna. Jag har precis gjort en efter eget huvud, men nu vet jag var jag ska kolla efter inspiration nästa gång :)

    SvaraRadera
  4. Så utroolig duktig du er!!! Virkelig til inspiration!! Jeg skal bake en våningstårta i 3 etg. Vilken storlek (cm) har du på din tårta? Är tårtbotterna vanlig sockerkaka?

    Hoppast på svar :-)

    Linda Mari

    SvaraRadera