Recept:
2,5 g jäst (En halv tesked. Pyttelite med andra ord)
1 tsk surdegsstart (Om du inte har någon, öka jästmängden till 5 g, en tesked)
2,5 tsk salt
1 msk ekologisk honung, ej flytande
5 dl vatten (kallt)
1 dl mjölk
12 dl ekologiskt (viktigt här, det blir skillnad!) vetemjöl, jag tog hälften vanligt och hälften special. Man kan byta ut några dl mot råg eller graham om man vill ha ett grövre alternativ.
Ingredienserna rörs i hop till en ganska lös deg i en stor bunke. Täck bunken med plastfolie och ställ svalt (jag har en matkällare där det är kanske 16-18 grader, annars i ditt svalaste rum). Låt jäsa över natten, eller sätt degen på morgonen och låt jäsa hela dan om du har middagsgäster! Min deg jäste nog ca 11-12 h men jag tror det räcker med 9-10, det går att öka mängden jäst något om man har snålt med tid. (Originalet innehåller 25 g jäst och ljummet vatten och jäser i 1,5 h, men jag tycker att det blir godare och mer praktiskt med nattjäsning). Sen bara välter man ut degen försiktigt på ett mjölat bord, strör mjöl på toppen och plattar till lite varsamt. Man ska inte knåda i det här läget. Dela upp degen i bitar med en degskrapa eller kniv och lägg på ett bakplåtspapper. Jäs i 5-10 min. Ugnen ska vara ordentligt varm, 240-250 grader och gärna ha en uppvärmd bakplåt eller baksten i mitten. Skjutsa sedan in bröden på plåten/stenen med hjälp av en annan plåt (den kalla plåten ska inte in i ugnen - tänk hur pizzabagarna gör med spaden) och häll 2-3 msk vatten på en plåt/skål underst i ugnen för att skapa lite ånga. Om man häller direkt på botten av ugnen kan man skada den. Själv har jag en "skräpplåt" som alltid ligger på ungsbotten för saker som droppar ned och så. Grädda bröden i 14-20 min beroende på storlek, de ska bli ganska bruna och låta lite ihåligt när man knackar på undersidan.
Hej, det där skulle ju tom jag våga mig på!!
SvaraRaderaSå gott det ser ut, perfekt med nattjästa frallor
SvaraRaderaWow vad gott! Jag gillar verkligen sådana smarta bröd :)
SvaraRaderaVilket gott bröd! Det ser riktigt fint ut!
SvaraRaderaÅhh jag har gjort det för länge sedan, det är verkligen ett fantastiskt gott bröd! Måste provas om det inte har gjorts det redan!
SvaraRaderaNågot jag vill pröva är Levain bröd!
SvaraRaderaDu har väl inte missat Bakbloggskartan
Kram Karin
Du har fått två stycken awards av mej på min blogg :)
SvaraRaderaNu har jag gjort dessa och tom en bak-analfabet som jag klarade det! (jo, lite telefonstöd men jag hade ju gjort rätt!) GODA blev de också (fast jag bara hade jäst)
SvaraRaderaFinns ju sånt där surdegsjäst, som torrjäst.. Är det bättre än bara vanlig jäst?
SvaraRaderaAnonym: surdegsjäst skulle jag inte rekommendera.... har inte provat själv, men jag har hört att det inte är något vidare. Men det är inte så svårt att sätta en egen surdeg! Och har man väl en som funkar så kan den hålla länge! Om man vill ha en liten genväg så har Saltå Kvarn surdegsstart att köpa på burk. Eller om du känner någon som bakar på surdeg - be om en start. Det räcker med en halv deciliter eller så så är det bara att fylla på den sen!
SvaraRaderahaha blev jag anonym :-D
SvaraRaderaOk, då struntar jag i surdeg. Ska sätta degen fredag kväll och hinner inte ragga riktig surdegsstart tills dess.