söndag 7 november 2010

Morgonfrallor deluxe

Det här inlägget blir kanske lite OT eftersom bloggen främst handlar om söta bakverk.... men faktum är att jag faktiskt bakar ganska mycket bröd också, helst surdegsbröd (Och japp, jag dricker gärna latte och är lite lätt miljömupp om någon har nån fördom de skulle vilja ha bekräftad. Jag bor visserligen inte på Söder, men jag jobbar där i alla fall. Nästan alla rätt ;)). Nåja, till saken.... Jag gjorde en variant av "Det fantastiska brödet" från "Annas mat" (Av Anna Bergenström - en annan Anna som lagar förträfflig mat!) som långjästes och blev färdigt lagom till söndagsfrukosten. Det är så otroligt gott och lättbakat att jag kände att jag bara måste dela med mig av receptet. Dessutom försäkrar jag mig om att själv hitta det igen. Bara en sån sak! (Jag kanske borde börja skriva ner mina recept någonstans istället för att använda bloggen som kokbok?)

Recept:
2,5 g jäst (En halv tesked. Pyttelite med andra ord)
1 tsk surdegsstart (Om du inte har någon, öka jästmängden till 5 g, en tesked)
2,5 tsk salt
1 msk ekologisk honung, ej flytande
5 dl vatten (kallt)
1 dl mjölk
12 dl ekologiskt (viktigt här, det blir skillnad!) vetemjöl, jag tog hälften vanligt och hälften special. Man kan byta ut några dl mot råg eller graham om man vill ha ett grövre alternativ.

Ingredienserna rörs i hop till en ganska lös deg i en stor bunke. Täck bunken med plastfolie och ställ svalt (jag har en matkällare där det är kanske 16-18 grader, annars i ditt svalaste rum). Låt jäsa över natten, eller sätt degen på morgonen och låt jäsa hela dan om du har middagsgäster! Min deg jäste nog ca 11-12 h men jag tror det räcker med 9-10, det går att öka mängden jäst något om man har snålt med tid. (Originalet innehåller 25 g jäst och ljummet vatten och jäser i 1,5 h, men jag tycker att det blir godare och mer praktiskt med nattjäsning). Sen bara välter man ut degen försiktigt på ett mjölat bord, strör mjöl på toppen och plattar till lite varsamt. Man ska inte knåda i det här läget. Dela upp degen i bitar med en degskrapa eller kniv och lägg på ett bakplåtspapper. Jäs i 5-10 min. Ugnen ska vara ordentligt varm, 240-250 grader och gärna ha en uppvärmd bakplåt eller baksten i mitten. Skjutsa sedan in bröden på plåten/stenen med hjälp av en annan plåt (den kalla plåten ska inte in i ugnen - tänk hur pizzabagarna gör med spaden) och häll 2-3 msk vatten på en plåt/skål underst i ugnen för att skapa lite ånga. Om man häller direkt på botten av ugnen kan man skada den. Själv har jag en "skräpplåt" som alltid ligger på ungsbotten för saker som droppar ned och så. Grädda bröden i 14-20 min beroende på storlek, de ska bli ganska bruna och låta lite ihåligt när man knackar på undersidan.

11 kommentarer:

 1. Hej, det där skulle ju tom jag våga mig på!!

  SvaraRadera
 2. Så gott det ser ut, perfekt med nattjästa frallor

  SvaraRadera
 3. Wow vad gott! Jag gillar verkligen sådana smarta bröd :)

  SvaraRadera
 4. Vilket gott bröd! Det ser riktigt fint ut!

  SvaraRadera
 5. Åhh jag har gjort det för länge sedan, det är verkligen ett fantastiskt gott bröd! Måste provas om det inte har gjorts det redan!

  SvaraRadera
 6. Något jag vill pröva är Levain bröd!
  Du har väl inte missat  Bakbloggskartan
  Kram Karin

  SvaraRadera
 7. Du har fått två stycken awards av mej på min blogg :)

  SvaraRadera
 8. Nu har jag gjort dessa och tom en bak-analfabet som jag klarade det! (jo, lite telefonstöd men jag hade ju gjort rätt!) GODA blev de också (fast jag bara hade jäst)

  SvaraRadera
 9. Finns ju sånt där surdegsjäst, som torrjäst.. Är det bättre än bara vanlig jäst?

  SvaraRadera
 10. Anonym: surdegsjäst skulle jag inte rekommendera.... har inte provat själv, men jag har hört att det inte är något vidare. Men det är inte så svårt att sätta en egen surdeg! Och har man väl en som funkar så kan den hålla länge! Om man vill ha en liten genväg så har Saltå Kvarn surdegsstart att köpa på burk. Eller om du känner någon som bakar på surdeg - be om en start. Det räcker med en halv deciliter eller så så är det bara att fylla på den sen!

  SvaraRadera
 11. haha blev jag anonym :-D
  Ok, då struntar jag i surdeg. Ska sätta degen fredag kväll och hinner inte ragga riktig surdegsstart tills dess.

  SvaraRadera