måndag 30 mars 2015

Vegansk och lättfixad chokladtårta deluxe


Ni vet när någon ber en fixa en tårta, och det inte finns någon tid att fixa en tårta? Och det ändå inte går att säga nej (och det är ju så kul)? Då kan en sådan här snabbfixad variant vara något! Om du inte tycker det verkar snabbfixat, så prova att göra en moussefylld tårta med smörkräm, sockerpastatäcke och skulpterade dekorationer och jämför så får du se vad jag menar! Grejen är att det är kul att pyssla när en har tid, men gästerna blir oftast nästan lika impade av en sådan här variant dekorerad med färska blommor! PS: välj gärna ekologiska rosor så slipper både du och miljön en massa gifter!

Recept (bottnen starkt inspirerat ifrån chokladtårtan i Mattias Kristianssons kokbok "Vego" )

3,5 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
3,5 dl sojamjölk
1 dl havregrädde (eller byt mot mer sojamjölk)
1/2 dl rapsolja
1/2 dl kokosolja 

Blanda ihop allt (torra ingredienser först, som du fick lära dig redan på hemkunskapen såklart)
Grädda i två stycken 20 cm springformar i 20-25 minuter i 175 grader (smorda och mjölade eller klädda)

Frosting:
2-3 msk konjak
ca 2 dl kakao, beroende på hur stark den är
1 dl havregrädde
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
500 g florsocker, ca
350 g mjukt veganskt smör

Rör ihop alla ingredienser till en hyfsat hård, men bredbar smet. Justera med grädde/florsocker vid behov. Lägg ihop bottnarna med lite frosting mellan. Täck tårtan, lägg lite extra tid på att få det jämnt. Kolla mitt tidigare inlägg om hur en brer på smörkräm - börja uppifrån i en stor hög på toppen, bred utåt sidorna och sedan ned på kanten. Bre runt med en spatel omväxlande uppifrån och från sidan för en snygg kant. Låt stelna en stund i kylen och pynta loss!





3 kommentarer:

  1. Svar
    1. "-Lägg ihop bottnarna med lite frosting mellan"

      Radera