onsdag 28 oktober 2015

Vegansk tårta med hallonfluff


Min alldeles fantastiska kollega David fyllde 30 vilket naturligtvis skulle firas med tårtkalas på jobbet. Chefen gav sig ut på vegantårtjakt på Söder, med ganska tveksamt resultat. De flesta sa ungefär: "Eh, va?" Eller möjligen "Nej, tyvärr". Åsö Konditori och Bageri, som vi ofta har leverans från annars, kostade till och med på sig en liten förolämpning. De kallade in någon expert som ifrågasatte fräckheten att ens fråga med orden "Jaha, och hur skulle det gå till hade du tänkt dig? Vad skulle den byggas av?" 

Well, så här kanske:

Bottnarna är vegansk genoise, gjorda på kikärtsfluff (eller bönvatten, även kallat). Receptet är snott från Kakboken utan Ägg och mjölk på Facebook, så kolla gärna där! 

Fyllningen är en klassisk "fluff", även kallad "vispad ganache" med finare ord, smaksatt med hallon. Man kokar upp hallon som får svalna, mixar släta och värmer upp igen med lite agar-agar. Det går nog med gelésocker också, huvudsaken är att de får en lite "simmig" konsistens och inte helt flytande. 

Sedan smälter man vegansk vit choklad i mikron, försiktigt. (Jag köpte färdiga pluppar i påse på Good Store, kommer inte ihåg vad märket hette). Värm sedan upp kokosvispgrädde (funkar med soja också) lite grann (får absolut inte koka) och blanda ner chokladen, lite vaniljsocker och hallonen (skulle säga att jag hade ca 1-2 dl hallon till 600 g fluff) Ungefär 100g choklad per dl grädde brukar vara lagom till fluff. När det hela har kallnat ordentligt till en ganache, över natt i kylskåp, vispar man den helt enkelt en stund med elvisp så att den "fluffar" till sig. 

Tårtan monteras sedan som vanligt - i en plastfolieklädd springform. En botten, flufflager och en botten till (hade bara ett tjockt lager i denna). Det hela får sedan stelna över natten i kylen igen. Är man orolig att moussen inte ska hålla kan man frysa tårtan någon timme och sedan dekorera. När den väl är täckt med smörkräm och sockerpasta brukar det inte vara något problem. 

När tårtan är klar spacklas den med ett lager smörkräm. Här tar man bara veganskt margarin/smör istället för vanligt. Vispa ca 100 gram mjuk smör, tillsätt ca 200 g florsocker, lite vaniljsocker och 1/2 matsked hett vatten och blanda ihop till lagom smak och konsistens. Spackla tårtan slät, jobba uppifrån och ned (finns en post om detta på sidan, men med ovegansk smörkräm. Tekniken är dock samma). Det hela får stelna i kylen igen, penslas med ett tunt lager hallonsylt blandat med lite vatten (för att täcket ska fästa). Sedan är det bara att täcka tårtan med sockerpasta (kolla att den inte innehåller gelatin) eller marsipan. Jag tycker en blandning av dessa blir bäst kompromiss mellan smak och utseende (sockerpasta är rätt äckligt ärligt talat, men lättare att jobba med).

Så, det var alles, you are welcome Åsö Bageri!

Inte bästa bilden, men en känsla för hur innehållet såg ut i alla fall...

PS: Förutom min hemsnickrade ovan levererade Chokladfabriken till slut fyra moussetårtor - utan knussel! Goda var de också. Sådetså, alla motsträviga konkurrenter, välkomna till 2015!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar