fredag 14 november 2014

Första veganiserade receptet - saffransbullar


Ett av de första recepten jag bestämde mig för att försöka veganisera var mitt gamla favorit-saffransrecept. Små "knutar" som man doppar i socker och vanilj. Mums! Det blev precis lika bra som originalet, trots att det innehöll ägg. Tillsatte lite sojamjöl och extra grädde för att "ersätta" ägget. Det ger en ganska liten sats så dubbla gärna om du planerar att göra stora julbaket och frysa in. Jag har infrysningsförbud just nu pga akut avfrostningsbehov, så det blev bara en sats att vräka i sig....

20 st saffranskringlor:
20 g jäst
75 g margarin (eller hälften kokosfett/hälften olja)
2,5 dl havregrädde
1 pkt saffran
0,75 dl råsocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl special (börja med 5,5 och se om det behövs mer)
1/2 dl sojamjöl
1 tsk nyponskalsmjöl (kan uteslutas, för att förbättra jäsningen)

Smula jästen i en bunke. Sen kan man göra på olika sätt beroende på tidsmarginal. Antingen smälter man margarinet, blandar i grädde och saffran och värmer till 37 grader och sedan tar jäsningen kanske 1 timme. Eller så kör man med kall degvätska och kallt smör. Då tar jäsningen längre tid och man kan behöva mortla saffranet med en sockerbit och en pytteliten skvätt alkohol för att få fram smaken, i dag gjorde jag med varm vätska. 

Blanda sedan ihop allt och kör tills den är riktigt, riktigt smidig i bakmaskinen/med degkrokarna. Typ minst 5, kanske snarare 10 minuter. Detta är helt avgörande för resultatet. Jäs till dubbel storlek.

Gör knutar enligt nedanstående (eller vanliga lussebullar, så klart), låt jäsa ytterligare någon timme /till dubbel storlek. Grädda i 225 grader i ca 7 minuter. När de svalnat lite, pensla med smält margarin och doppa sedan i en blandning av socker/vaniljsocker. Om de ska frysas, gör sista delen när de tinat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar