måndag 28 september 2009

Tusen frågor...

Lite material till sockerdekorationer

...får jag ofta när jag har bakat tårta till en fest. Vad jag täckt den med, vad dekorationerna är gjorda i och med osv. Det finns väldigt många sidor med bra materialtips på nätet redan, men jag har för alldeles för länge sedan (ursäkta dröjsmålet ni som väntat) utlovat en egen liten "sugarpaste for dummies". Jag har bara koll på en bråkdel av allt som finns på marknaden, men här är några saker som kan vara bra att ha för att komma igång i alla fall...

Nerifrån från vänster:

 • Modelleringspasta (MP), lite "stabilare" än sockerpasta

 • Sockerpasta (SP, sugar paste/rolled fondant på engelska) till att täcka tårtor. Det går även att använda marsipan eller marshmallowfondant (MMF) eller en blandning av olika material.

 • Bladutstickare med nervmarkör (utstickare är ett finare ord för det vi är vana att kalla pepparkaksform)

 • Jag använder diverse olika utstickare (se ovan) inkl. speciella rosutstickare, blomutstickare med ejektor (mycket praktiskt om man ska göra blombårder som den längst ner på Hildas 1-årstårta längre ner på sidan), pepparkaksformar, små söta figurer jag stulit ur ungarnas play-doh set samt spritsmunstycken som jag använder för att sticka ut runda prickar (någon gång ska jag lära mig att spritsa med dem också ;-))

 • En liten skumgummimatta för att platta ut och forma blad mm (köpt i specialbutik, men det borde egentligen gå att hitta något liknande på närmaste Claes Ohlson för en tredjedel av priset...)

 • Verktyg, penslar och tandpetare för modellering

 • Färger. Till SP/MP används pastafärger eller geléfärger eftersom den är känslig mot vatten och vanliga karamellfärger bara kletar och kladdar. Pulverfärg används till att borsta på torr och få en uttonad effekt. Man kan även spä ut färgen i lite alkohol och måla på dekorationer. Det finns även glitter, pärlemospray, pennor med ätbar färg... you name it!

 • Det gröna och orange verktyget är en smoother-wannabe. En smoother är ett verktyg man använder för att släta ut täcket på tårtan och kan köpas i specialbutiker. Jag har köpt min variant på IKEAs barnavdelning och den funkar alldeles utmärkt...

 • En liten doserare för florsocker/maizena (som används istf mjöl för att pastan inte ska kladda fast) kan man göra av en dubbel tvättlapp och en påsklämma!

 • För att torka dekorationer och ge dem form kan man köpa en speciell plastform som den längst upp till höger. Eller kan man ta en äggkartong...

 • Ätbart lim finns. Jag brukar använda vatten eller lite uppvispad äggvita istället - men för mer avancerade dekorationer kan det nog vara bra att ha *skriver på inköpslistan*

De flesta av dessa specialtillbehör (och en miljon annat du inte visste att du behövde) kan man köpa på butiker som tex Cake&Design, Dekorera mera, Kakburken mfl

Det som är lite knepigt tycker jag är att man måste planera och se till att ha vad som behövs hemma innan man ska göra en tårta. Eftersom jag är ganska dålig på sådant använder jag ofta marshmallowfondant (MMF) och/eller marsipan som går att tillverka av ingredienser du hittar hos vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst. Det går dessutom att färga MMF med vanlig karamellfärg - du bara byter ut vattnet i receptet (se nedan) eller delar av detta mot karamellfärg. Även marsipan har fördelen att den är lättare att färga in än SP, både att få den mörkare och att använda vanliga färger. Om man är lite händig med färgblandning kan man även använda detta sätt att färga in SP om man fått akut slut på någon färg. Man tillverkar helt enkelt lite MMF i en stark nyans av sin önskade färg och blandar den sedan med lagom mängd SP/MP.

Recept på marshmallowfondant:

Smörj en skål med lite kokosfett, tillsätt 200 g marshmallows och 1 msk vatten eller karamellfärg och smält i micron (rör ev om någon gång). Smörj en annan skål med kokosfett och lägg ca 400 g florsocker i botten. Häll över marshmallowsmeten och rör ihop. Ev kan man tillsätta en msk flytande glukos för att få den smidigare (finns på apoteket). Knåda in så mycket florsocker som behövs för att den ska gå att hantera (den är rätt kladdig, så använd gärna handskar och smörj ev underlaget med kokosfett). Låt vila, helst över natten.

Vad gäller instruktioner för hur man täcker en tårta, modellerar etc så finns det hundratals bra klipp på tex youtube för att komma i gång. Poppa en skål popcorn, gör en kopp te och sätt dig sedan att söka på "cake decorating" "how to cover a cake with rolled fondant" eller dylikt, och du har sysselsättning hela kvällen. Eller helgen. Eller arbetsdagen *humdidum*

1 kommentar:

 1. Tack för din påhälsning i min blogg och din fina kommentar!

  Vilken bra beskrivning och vilken trevlig blogg! Du skriver så personligt och härligt. Hit kommer jag återkomma många gånger.

  Nej, jag har inte hittat något bra ekologiskt alternativ till sugarpaste. Det bästa vore väl att göra den själv så man vet exakt vad den innehåller, men jag är lite rädd att jag inte lyckas åstadkomma samma kvalitet som i den färdigköpta.

  Blir nyfiken på modelleringspasta och MMF, har inte prövat på det ännu, och eftersom panduro finns i stan kan man ju snabbt få tag på sugarpaste där vid akut behov.

  Ha det bra!
  /Kajsa
  www.kajsaskondis.blogg.se

  SvaraRadera