onsdag 30 september 2009

Klipphängare!?

Blåbärsmuffins med vanilla creme cheese frosting

Här kommer en liten så kallad klipphängare (jag älskar snygga direktöversättningar): de här godingarna har vi inte sett det sista av... spana in den här coola sidan och gissa vad det ska bli!


*dumdumdumdumdumdum* (tänk er musik från "hajen" här)

måndag 28 september 2009

Tusen frågor...

Lite material till sockerdekorationer

...får jag ofta när jag har bakat tårta till en fest. Vad jag täckt den med, vad dekorationerna är gjorda i och med osv. Det finns väldigt många sidor med bra materialtips på nätet redan, men jag har för alldeles för länge sedan (ursäkta dröjsmålet ni som väntat) utlovat en egen liten "sugarpaste for dummies". Jag har bara koll på en bråkdel av allt som finns på marknaden, men här är några saker som kan vara bra att ha för att komma igång i alla fall...

Nerifrån från vänster:

  • Modelleringspasta (MP), lite "stabilare" än sockerpasta

  • Sockerpasta (SP, sugar paste/rolled fondant på engelska) till att täcka tårtor. Det går även att använda marsipan eller marshmallowfondant (MMF) eller en blandning av olika material.

  • Bladutstickare med nervmarkör (utstickare är ett finare ord för det vi är vana att kalla pepparkaksform)

  • Jag använder diverse olika utstickare (se ovan) inkl. speciella rosutstickare, blomutstickare med ejektor (mycket praktiskt om man ska göra blombårder som den längst ner på Hildas 1-årstårta längre ner på sidan), pepparkaksformar, små söta figurer jag stulit ur ungarnas play-doh set samt spritsmunstycken som jag använder för att sticka ut runda prickar (någon gång ska jag lära mig att spritsa med dem också ;-))

  • En liten skumgummimatta för att platta ut och forma blad mm (köpt i specialbutik, men det borde egentligen gå att hitta något liknande på närmaste Claes Ohlson för en tredjedel av priset...)

  • Verktyg, penslar och tandpetare för modellering

  • Färger. Till SP/MP används pastafärger eller geléfärger eftersom den är känslig mot vatten och vanliga karamellfärger bara kletar och kladdar. Pulverfärg används till att borsta på torr och få en uttonad effekt. Man kan även spä ut färgen i lite alkohol och måla på dekorationer. Det finns även glitter, pärlemospray, pennor med ätbar färg... you name it!

  • Det gröna och orange verktyget är en smoother-wannabe. En smoother är ett verktyg man använder för att släta ut täcket på tårtan och kan köpas i specialbutiker. Jag har köpt min variant på IKEAs barnavdelning och den funkar alldeles utmärkt...

  • En liten doserare för florsocker/maizena (som används istf mjöl för att pastan inte ska kladda fast) kan man göra av en dubbel tvättlapp och en påsklämma!

  • För att torka dekorationer och ge dem form kan man köpa en speciell plastform som den längst upp till höger. Eller kan man ta en äggkartong...

  • Ätbart lim finns. Jag brukar använda vatten eller lite uppvispad äggvita istället - men för mer avancerade dekorationer kan det nog vara bra att ha *skriver på inköpslistan*

De flesta av dessa specialtillbehör (och en miljon annat du inte visste att du behövde) kan man köpa på butiker som tex Cake&Design, Dekorera mera, Kakburken mfl

Det som är lite knepigt tycker jag är att man måste planera och se till att ha vad som behövs hemma innan man ska göra en tårta. Eftersom jag är ganska dålig på sådant använder jag ofta marshmallowfondant (MMF) och/eller marsipan som går att tillverka av ingredienser du hittar hos vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst. Det går dessutom att färga MMF med vanlig karamellfärg - du bara byter ut vattnet i receptet (se nedan) eller delar av detta mot karamellfärg. Även marsipan har fördelen att den är lättare att färga in än SP, både att få den mörkare och att använda vanliga färger. Om man är lite händig med färgblandning kan man även använda detta sätt att färga in SP om man fått akut slut på någon färg. Man tillverkar helt enkelt lite MMF i en stark nyans av sin önskade färg och blandar den sedan med lagom mängd SP/MP.

Recept på marshmallowfondant:

Smörj en skål med lite kokosfett, tillsätt 200 g marshmallows och 1 msk vatten eller karamellfärg och smält i micron (rör ev om någon gång). Smörj en annan skål med kokosfett och lägg ca 400 g florsocker i botten. Häll över marshmallowsmeten och rör ihop. Ev kan man tillsätta en msk flytande glukos för att få den smidigare (finns på apoteket). Knåda in så mycket florsocker som behövs för att den ska gå att hantera (den är rätt kladdig, så använd gärna handskar och smörj ev underlaget med kokosfett). Låt vila, helst över natten.

Vad gäller instruktioner för hur man täcker en tårta, modellerar etc så finns det hundratals bra klipp på tex youtube för att komma i gång. Poppa en skål popcorn, gör en kopp te och sätt dig sedan att söka på "cake decorating" "how to cover a cake with rolled fondant" eller dylikt, och du har sysselsättning hela kvällen. Eller helgen. Eller arbetsdagen *humdidum*

torsdag 24 september 2009

Sommarens sista utefika?

Chocolate cupcakes med chocolate marshmallow icing och vanilla cream cheese frosting. Små rosknoppar i modelling paste och rosa (igen!) strössel från Dr. Oetker.

Söndagens fantastiska väder lockade till fika i bersån (nåja). Det blev ett försök till randiga cupcakes - tar gärna emot tips på hur man undviker att fyllningarna smetar ihop! Gott blev det i alla fall - gjorde en modifierad variant på chocolate marshmallow icing eftersom receptet jag hade var så krångligt. Dessutom har jag tappat bort ett kugghjul till min assistent, så vispa i 20 min - nej tack. Inte hade jag något marshmallowfluff i skåpet heller, så det var inte många rätt där. Resultatet blev inte så tokigt i alla fall (annars hade jag väl inte ätit halva bunken smet själv??):
Chocolate marshmallow icing

3 dl vispgrädde

5 dl rårörsocker (finmalet)

1 nypa bakpulver

150 g smör

100 g mörk choklad

100 g marshmallows i småbitar

Koka upp grädde och socker och låt koka någon minut, tillsätt en nypa bakpulver, rör om, dra av värmen och tillsätt övriga ingredienser (i små bitar). Rör ej om än. Låt svalna och vispa sedan upp till "rätt" konsistens.

måndag 21 september 2009

Mera rosa...

Hallonmousse och chokladkolafluff, chokladbottnar. Spacklad med chokladsmörkräm, täckt med sockerpasta, dekorationer i modelleringspasta

I helgen gjorde jag en tårta till en kompis dotters 5-års kalas, lite nervöst eftersom det var första gången jag levererat en tårta till ett kalas jag själv inte varit med på så jag inte kan se reaktionerna... Jag fick rätt fria händer så jag hoppas hon blev nöjd. Grodan var "avtagbar" - jag gillar lite humor, men jag vet inte hur femåringar tänker (förrens nästa år - eller förresten... jag vet inte hur fyraåringar tänker alla gånger heller trots att jag har en hemma).

Varför blir allt jag gör rosa? Jag gillar ju inte ens rosa. Eller?

måndag 14 september 2009

Prinsesskalastårta

Choklad + vaniljbotten. Köpe-hallonmousse, mörk chokladfluff, spacklad med italiensk marängsmörkräm. Täckt med sugarpaste, dekorationer i modellingpaste.


Ebba hade dagiskalas igår. 13 barn plus några föräldrar. Kommer vi någonsin känna igen vårt hem efter detta? Nåja, hur som helst. Tårta skulle det ju vara förstås. Prinsesstårta. Det var väldigt viktigt att det tydligt framgick att det var ett prinsesskalas (ska aldrig denna prinsessfas gå över!????). Guld och prinsesskrona skulle det vara - visst visst. Sen tränade jag lite på att spritsa bårder som jag lärt mig på kursen och tyckte själv det blev riktigt snyggt - lagom mycket liksom. Prinsessigt men samtidigt lite stilrent. Ebba var inte av samma åsikt. Fjärilar också mamma. Och blommor. Och bebisrosa och lila. (Sen satte jag stopp.) Helst hade hon velat ha en prinsessa på också (och antagligen en mosad inuti med). De har ingen vidare känsla för måttfullhet, de där små...

Fyllning - prinsessmo(u)s(se)?

söndag 13 september 2009

På kurs

Kursbilder och lite hemmaträning. Diplom fick man också minsann!

I går var jag på spritskurs på Cake&Design. Fantastiskt lärorikt! Och roligt! Det allra bästa var när vi fick lära oss hur man kan spritsa clowner i maräng (varför man nu skulle vilja göra det) och ledaren påpekade att man inte skulle grädda de små clownhuvudena av plast i ugnen. På förekommen anledning. Herre min skapare, någon måste börja sätta gränser för hur dum man får bli...

onsdag 2 september 2009

Födelsedagstårta

I dag fyller min storasyster år! Eftersom det blev så många gäster beslutade jag i ivern att försöka mig på en våningstårta. Inte riktigt så rakt och snyggt som jag hade tänkt mig, men ett ok första försök, eller? Till nästa gång ska jag googla på hur man transporterar den översta tårtan till den undre utan att mosa den. Och skaffa nåt bättre stöd än sugrör till insidan.

Grattis på födelsedagen Inkan!

tisdag 1 september 2009

Midsommartårta


I dag har jag bara skapat en tråkig rapport på jobbet så jag lägger ut en bild på lite bakverk jag gjorde till Råcksta Schützenvereins midsommarfest för att glömma att vintertiden har börjat på jobbet. 40 min mindre tid till att leva per dag.

Drömmer om sommaren...